19 Aralık 2011 Pazartesi

Anne dostu toplum & İşyeri


Birkaç zaman önce Ayşe teyzemiz ile yollarımızı ayırdığımız zamanda, Blogcu Annenin anne dostu toplum yazısı üzerine burada bir yazı yazmıştım.   Anne dostu iş yerinden neler bekliyorum, ne anlıyorum gibi konulardan söz etmiştim.
İşte bu günlerde tamda bu konuda ile ilgili bir şeyler yaşamaktayım. Bir kez daha anladım ki biz toplum olarak hiçbir zaman anne dostu vs olamayacağız. Çünkü bu işin öncelikle kadınlarda başlaması gerekirken, en son anlayış gösteren kesim onlar oluyor maalesef.
Olay şu, sabahları servisle iş yerine gitmeye çalışıyorum. Hatta daha önce burada servis saatlerinden vs bahsetmiştim. Servis belli bir yerden başlıyor ve beni en son alıyor ve yola çıkıyoruz buradan. Şimdi ilk alınan arkadaşlar neden biz ilk alınıyoruz diye itirazda bulunmuşlar o yüzden servis yön değişikliği yapılması yönünde imza vs toplanmış. Benim ise böyle bir değişiklik saatine uymam mümkün değil Buseyi okula bırakmak zorunda olduğum için. Zorunluluğu bu şekilde dile getirdim ve ilk alınma son alınma durumunun haksızlık olduğu düşünülüyor ise akşamları tersten dönülebileceğini vs de söyledim. Ancak özellikle bayan arkadaşlarımız bu duruma itiraz ediyorlar. Bu durumda benim yapabileceğim bir şey yok, yani itiraz etmekten başka tabi. Şu halde servise binemeyeceğim ve ne yapacağımı bilemiyorum.  
İşte tamda burada aklıma geldi, anne dostu iş yeri derken patronlardan müdürlerden vs bahsetmiştik ama iş arkadaşlarını atlamışız. Biz bayanlar birbirimize destek çıkmıyoruz ki başkalarından, birde erkeklerden bunu bekliyoruz.
Her ne kadar bu itirazları yapan bayanlar şimdi bekar ve çocuksuz olsalar da ilerde bir gün kendileri de çoluk çocuk sahibi olduklarında ve bu tür zorluklarla karşılaştıklarında(eminim bir şekilde karşılaşırlar) acaba buna ne kadar da katkıları olduğunun farkına varabilecekler mi?  


5 yorum:

  1. O karşı çıkan arkadaşlar, anne olduğunu, bu durumun zorunluluktan kaynaklandığını biliyorlar mı?

    YanıtlaSil
  2. Biliyorlar biliyorlar... Ama sadece gülüyorlar. :)

    YanıtlaSil
  3. E pes diyorum! İnsaf yani!!

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, çocuğu hasta olan annenin işyerinden izin alma konusunu araştırırken rastladım yazınıza. Çok üzüldüm. Malesef ne çok zorlukla karşı karşıyayız. Sizinki de farklı bir örnek. En çok yaşanan sıkıntılardan biri de bir annenin çocuğu nedeniyle izin kullanması konusu. Ben nispeten anlayışlı insanlarla çalışıyor olsam da, zorluk yaşayan öyle çok insan biliyorum ki.. Anne Dostu Toplum nasıl sağlanacak onu hiç bilmiyorum. Sevgiler. Yelda Yüksel www.anitsybitsypacifier.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. Yelda, evet ne çok zorluklarla karşılaşıyoruz maalesef. Benimde yöneticilerim, şükür ki anlayışlılar, özellikle hastalık gibi durumlarda. Ama işte yöneticilerden yırtıyorsun, bu sefer başka bir yerden sorunla karşılaşabiliyorsun. Benimkisi küçük bir sorun da olsa da canımı sıkmaya yetiyor. Her sabah bir şekil bulup halletmeye çalışıyoruz artık yapacak çok bir şey yok. Öncelikle anlayışların değişmesi lazım.

    YanıtlaSil